ING zet de toon…

Modern ouderschap volgens de politiek; vijf dagen vaderschapsverlof… Hier wordt al tijden over gesteggeld en de beslissing is nog niet genomen. Als de beslissing wordt genomen dan zal het in 2019 in moeten gaan… Tja dan mag je je als (aanstaande) papa een geluksvogel noemen als je bij ING werkt! ING geeft jonge vaders namelijk een maand betaald verlof en de mogelijkheid om drie maanden onbetaald verlof op te nemen. Ik stond letterlijk te juichen toen ik dit hoorde! Dit is in mijn ogen een stap in de goede richting en ING maakt hier een statement voor het bedrijfsleven en de politiek!

In Frankrijk, Duitsland, Engeland, Noorwegen, IJsland, Zweden en Finland is het ouderschapsverlof vele malen ruimer dan in Nederland. Zo is er in Duitsland jarenlang onderzoek gedaan naar de positieve effecten van aanwezige ouders (zowel moeder als vader). Op basis van dit onderzoek krijgen de ouders samen 10 maanden verlof. De VPRO heeft een geweldige documentaire gemaakt: Latte papa’s (https://www.vpro.nl/dorst/programma/lattepappas.html) Ze volgden hierin een aantal papa’s die voor hun kinderen zorgde terwijl hun vrouw aan het werk was. De positieve effecten hiervan zijn aanzienlijk, met name op het kind maar ook op de gelijkwaardigheid in de relatie, op het gezin en op de liefdesrelatie.

Langer vaderschapsverlof geeft zo veel voordelen! Vaders hebben meer tijd om zich te hechten aan het kind. Ze kunnen een bijdrage leveren aan het huishouden wat na geboorte van een kindje behoorlijk op zijn kop staat. Ze krijgen meer tijd om te wennen aan een life changing event waardoor ze daarna evenwichtiger en uitgeruster zullen zijn. Ze zullen zich loyaler voelen naar hun werkgever omdat de werkgever hiermee aangeeft te begrijpen wat belangrijk is in het leven van een jonge vader. Het ziekteverzuim zal afnemen omdat de vader meer rust heeft (gehad tijdens zijn verlof). En daarnaast levert het een bijdrage aan een eerlijkere verdeling tussen man en vrouw in het bedrijfsleven.

Waarschijnlijk overbodig en toch noemenswaardig, het verlof, of het nou voor een moeder of vader is, is keihard werken! Ja het is genieten dat je bij je kind mag zijn maar het is ook heel pittig!

Ik ben heel benieuwd welke bedrijven er zullen volgen! Wil je meer informatie over de positieve effecten die aandacht hebben voor (nieuw) ouderschap in jouw bedrijf oplevert dan kom ik graag langs!

You Might Also Like

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.