Boekentips

Een boek lezen is voor mij een vorm van ontspanning en van bewustwording. Ik lees graag boeken die mij op een of andere manier helpen om het beste uit mijzelf en het leven te halen wat me helpt bij het maken van bewuste keuzes. Hieronder vind je vijf (ik kan wel een lijst van 20 boeken maken maar laten we het bij vijf houden 😊) van mijn favoriete boeken.

  1. Brené Brown – De kracht van kwetsbaarheid

Ik ben fan van Brené Brown, ze schrijft makkelijk, geeft persoonlijke voorbeelden en ‘it makes sense’. Dit boek heeft mij doen inzien dat wat ik vaak vind en voel ook wetenschappelijk onderbouwd succesvol blijkt te zijn. Kwetsbaarheid tonen is iets wat we vaak hebben afgeleerd omdat we het vaak een lastige emotie vinden. Ze legt met herkenbare dat we veel van onszelf verwachten en vaak erg kritisch zijn. De eisen die we hierdoor vaak aan onszelf stellen zijn niet realistisch. Brené Brown moedigt de lezers aan om hun perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan. Zij stelt, op basis van haar onderzoek onder andere bij succesvolle CEO’s, dat kwetsbaarheid de weg is naar betrokkenheid, naar risico’s durven nemen en innoveren. Hoe er met kwetsbaarheid wordt omgegaan in een team of organisatie, is onderdeel van de cultuur. Het boek bracht mij het inzicht dat het delen van hoe het met mij gaat me verder kan brengen en juist mooie dingen kan creëren.

  1. Mama ontzwangert – Susanne Mullenders

Dit boek zou iedere kersverse mama, of nog beter iedere aanstaande moeder, moeten lezen om zo te weten dat écht iedere moeder door een pittige fase gaat (naast hopelijk het overdonderende gevoel van liefde en geluk) in het eerste jaar nadat je baby is geboren. Er wordt uitgelegd wat ontzwangeren is en er wordt uitleg gegeven over alle fases die je doorloopt in het eerste jaar. Met speciale aandacht over je terugkeer in de maatschappij (veelal door werk). Het boek is een feest der herkenning voor alle moeders. Een feest met een lach en traan… want zo is de realiteit.

  1. Hygge – Meik Wiking

Een heerlijk boek welke mij deed beseffen dat het gevoel van geluk in de kleinste dingen kan zitten. Ik was eerst wat sceptisch over dat hier een heel boek over geschreven kan worden maar het is het lezen echt wel waard! Hygge is een Deens woord wat niet direct te vertalen is, maar iets betekent als comfort, warmte, saamhorigheid. Het is dat niet te beschrijven gevoel dat je ervaart als het licht dat ’s ochtend door je slaapkamerraam valt precies goed is. De auteur is Meik Wiking is de directeur van het Happiness Research Institute in Kopenhagen. Hij is vastberaden om erachter te komen wat mensen gelukkig maakt. En hij heeft geconcludeerd dat ‘hygge’ het magische ingrediënt is wat Denen de gelukkigste mensen op de aarde maakt.

  1. De kracht van het nu – Eckhart Tolle

Dit is wat ‘zwaardere kost’, de schrijver noemt het boek ook wel de gids voor spirituele verlichting. Nu krijg ik zelf wat kriebels van deze ondertitel maar ik heb echt wel waardevolle inzichten uit dit boek gehaald. Als je in het nu kan leven vind je vreugde en zijn we in staat onze ware zelf te omarmen. In het boek staan vragen waar hij vervolgens antwoord op geeft, op deze manier kon ik bij mezelf checken hoe ik dit ervaarde en waar ik nu sta. Wat ik door dit boek heb geleerd is dat leven in het nu heel veel rust en zelfvertrouwen kan brengen en dat het tegelijkertijd een van mijn grootste uitdagingen is.

  1. Brené Brown – De moed van imperfectie

Het tweede boek van Brené Brown omdat ik denk dat het hardwerkende moeders onwijs veel kan brengen! Dit boek schreef ze na de kracht van kwetsbaarheid. Omdat het perfectionisme ons mensen zo in de weg kan zitten en beperkt in vele opzichten wijdt ze een heel boek aan dit onderwerp. Wat ik heel leuk vind aan dit boek is dat ze ook zelf heel kwetsbaar en open is over haar struggles. Veel mensen maken zich druk over hun carrière, geld, het streven naar een betere toekomst en hoe anderen hen zien. Waardoor veel mensen vergeten wat er echt toe doet, je echte talenten, de liefde (voor jezelf en anderen) en ontspanning. Ze beschrijft hoe je kan werken van perfectionist naar goed-genoegist. Voor mij bracht het boek dat ik meer inzicht kreeg in wat voor mij echt belangrijk is.

 

You Might Also Like

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.