Aandacht voor verandering en reflectie.

Op het moment dat je vader of moeder wordt verandert er enorm veel in je leven. Veelal mooie dingen die op je pad komen maar ook grote uitdagingen. Alle ouders zoeken naar een nieuwe balans na de komst van één of meerdere kinderen. Financieel, op werkgebied, in je partnerrelatie, op veel basis gebieden is er wat veranderd. En die verandering verdient aandacht. En daar zit nou net het probleem van jonge ouders want de tijd nemen voor jezelf is de grootste uitdaging!

 

Omdat het voor jonge ouders een grote uitdaging is om tijd voor zichzelf te maken én te reflecteren ben ik begonnen met Bewust met Nanet. Coaching voor (aanstaande) moeders en advisering voor bedrijven om talentvolle (aanstaande) moeders te begeleiden. Daarnaast bied ik workshops aan waarin je met andere moeders reflecteert op waar je nu staat en waar je naar toe wilt.

 

Ook in de opvoeding van je kinderen kan reflectie veel rust brengen. Volgens onderzoekers van Harvard is de tijd nemen om te leren van directe ervaringen veel effectiever in combinatie met reflectie. Als ouders op hun eigen gedrag reflecteren helpt het ze het gewenste gedrag bij hun kinderen te versterken, en het verminderen van ongewenst gedrag.

 

Uit de evaluatie van een Australische ouderschap programma met de naam Bringing Up Great Kids blijkt dat ouders zich meer bewust en rustiger voelden. Ook konden ze beter luisteren en meer positief reageren op hun kinderen. Een onderdeel van het programma wat de ouders ondergingen was een mindfulness techniek genaamd ‘Stop, pauze, Play’. Hierin stop, pauzeer en reflecteer je als ouders voordat je reageert op het gedrag van je kind.

 

Maar hoe doe je dat dan? Gewoon thuis, in de dagelijkse hectiek… Erin Leyba heeft een vragenlijst opgesteld welke je voor jezelf, met je partner of een coach kan bespreken. Ik heb de zeven meest aansprekende vragen voor je geselecteerd:

  1. Mijn favoriete moment(en) van verbinding tussen mij en mijn kind(eren) deze week was. . .
  2. Een bijzonder of liefdevol moment met mijn partner deze week was. . .
  3. Een ding dat ik bijzonder goed deed als ouder deze week was. . .
  4. Een moment of ervaring deze week waar ik enorm blij van werd was…
  5. Ik voel me dankbaar voor de manier waarop ….. me deze week heeft geholpen of gesteund…
  6. Volgende week, kijk ik het meeste uit naar. . .
  7. Als ik één woord kiezen om me op te concentreren voor de volgende week, zou dat zijn. . .

Veel plezier met reflecteren! Ik ben benieuwd naar je ervaringen, leuk als je ze met me deelt.

 

You Might Also Like

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.